Herbata chińska

Zapewne wielu z Was Chiny kojarzą się z piciem herbaty, szczególnie zielonej, i to nie bez powodu, ponieważ to właśnie tam po raz pierwszy odkryto i wypito herbatę. Kraj ten posiada głęboką kulturę herbacianą od czasów dynastii Han, czyli od ponad 2000 lat. Dla Chińczyków to nie tylko popularny napój, który ma wiele zalet zdrowotnych i uznawany jest za gaszący pragnienie, ale również zachowujący centralny element chińskiej tradycyjnej kultury. Obecnie Chiny nadal stanowią 60% plantacji herbaty na świecie, a wiele ogrodów herbacianych jest rozproszonych w ponad 20 prowincjach w całym kraju.

Istnieje wiele rodzajów i gatunków herbat. Ponadto są specjalne procedury i ceremonie przygotowywania i picia herbaty w Chinach. Istnieją nawet specjalistyczne kursy i szkolenia na ten temat. Przy degustacji herbaty, jakość ocenia się na podstawie koloru, zapachu i smaku, a nawet jakości wody. Podczas degustacji herbaty degustator powinien się nią delektować. Dla Chińczyków ważna jest również sztuka picia herbaty- podczas picia zwraca się uwagę na środowisko, atmosferę, muzykę, techniki parzenia i relacje międzyludzkie.

Liście chińskiej herbaty można podzielić na sześć odmian, a mianowicie herbatę zieloną, czarną, herbatę oolong, białą, żółtą i ciemną (ceglastą).

Zielona herbata

Zielona herbata jest wytwarzana z liści Camellia sinensis i stała się surowcem do produkcji ekstraktów stosowanych w różnych napojach, zdrowej żywności, suplementach diety i produktach kosmetycznych. Zielona herbata została poddana licznym badaniom naukowym i medycznym w celu określenia zakresu jej korzyści zdrowotnych. Z badań wynika, że osoby regularnie pijące zieloną herbatę mogą mieć mniejsze ryzyko zachorowania na choroby serca i niektóre rodzaje raka. Oczywiście trzeba zachować umiar i nie można jej pić za dużo. Longjing (Hangzhou), Bi Luo Chun (Jiangsu) i Huangshan Maofeng (Anhui) to jedne z najbardziej znanych odmian zielonej herbaty w Chinach.

Czarna herbata

Istnieje szeroka gama liści czarnej herbaty, wśród których czarna herbata Keemun (z Anhui) i Dian Hong (z Yunnan) cieszą się światową sławą. Pozostałe dwie znane odmiany liści czarnej herbaty, a mianowicie kungfu i herbata drobnolistna, są znane ze swojego zapachu.

Herbata oolong

Herbata Oolong, którą można znaleźć tylko w Chinach, jest jedną z głównych odmian herbaty w Chinach. Główne miejsca uprawy herbaty oolong to Fujian, Guangdong i Taiwai. W ostatnich latach produkowana jest również w Syczuanie i Hunan. Herbata Oolong ma szeroki rynek zbytu- jest eksportowana do wielu krajów na całym świecie. Picie herbaty oolong ma wiele potwierdzonych skutków farmaceutycznych, takich jak zmniejszenie zawartości tłuszczu i wspomaganie utraty wagi przy nadwadze.

Biała herbata

Biała herbata to lekko utleniona herbata uprawiana i zbierana głównie w Chinach, najczęściej w prowincjach Fujian i Zhejiang. Pochodząca z hrabstwa Fuding biała herbata ma stosunkowo dość krótką historię bo około 200 lat. Jeżeli chodzi o aspekty zdrowotne to picie białej herbaty może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, obniżyć ciśnienie krwi i poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych, zmniejszając tym samym ryzyko chorób układu krążenia.

Herbata żółta

Żółta herbata to zazwyczaj specjalna herbata przetwarzaną podobnie jak zielona herbata, ale z wolniejszą fazą suszenia, w której wilgotne liście herbaty są pozostawione i stają się żółte. Herbata na ogół ma bardzo żółto-zielony wygląd i zapach różniący się od białej i zielonej herbaty. Żółta herbata zawiera duże ilości enzymów trawiennych, które są dobre dla śledziony i żołądka i mogą pomóc złagodzić niestrawność, utratę apetytu i otyłość. Ponadto ma również wiele innych właściwości prozdrowotnych.

Herbata Ciemna (Herbata Ceglana)

Herbata ciemna to odmiana herbaty pofermentacyjnej produkowanej w Chinach. Post-fermentacja to sposób produkcji herbaty, w którym liście herbaty po wysuszeniu i zrolowaniu poddawane są procesowi fermentacji mikrobiologicznej. Herbata ciemna uprawiana jest głównie w prowincjach Syczuan, Yunnan, Hubei i Hunan. Oryginalne liście do produkcji ciemnej herbaty są surowe, a herbatę bazową zwija się, zwilża i umieszcza w stosach do wyschnięcia. Pod względem odmian geograficznych, ciemną herbatę można podzielić na cztery rodzaje: ciemną herbatę Hunan, ciemną herbatę Syczuan, ciemną herbatę Yunnan (pu-er) i ciemną herbatę Hubei.

Za dodatkowy rodzaj herbaty można również uznać herbaty kwiatowe.